Black Bass vissen

interview met Huib van Neptune Fishing

Elk jaar zakken Frank en Huib af naar het zuiden om in Spanje te gaan vissen op Black Bass. Absoluut één van de hoogtepunten van het jaar. Waarom? Omdat De Black Bass nou eenmaal de stoerste roofvis is die er bestaat! Roofmeister wilde hier graag meer over weten. Lees hieronder het interview wat roofmeister met Huib hierover had.

black-bass-fishing

Black Bass zwemt natuurlijk niet in Nederland, dus hoe ben je in de visserij op black bass gerold?

Mijn maat Frank heeft een aantal jaar in Amerika gewoond. Hij heeft mij in eerste instantie voor deze visserij enthousiast gemaakt. In 2016 ving ik mijn eerste blackbass. En wat voor 1! Deze was direct van het caliber die ook op een toernooi goede ogen zou gooien. De gids met wie we destijds waren zei nog de legendarische woorden: Deze vis is een schande voor een beginnede bass visser… deze mag je pas na 10 jaar vangen. Sindsdien zijn we minstens 1x per jaar te vinden in de spaanse meren in Extremadura. Naar mijn inziens 1 van de mooiste bestanden black bass in europa.

Wat maakt die black bass voor jou zo speciaal?

Ik vind het een vis van extremen. Soms zijn ze ontstopbaar en is geen aas te groot maar soms moet je met elk detail rekening houden om een enkele aanbeet uit te lokken en  te kunnen verzilveren.  Deze vissoort is echt een uitdaging. Elke keer als ik ga leer ik enorm. Omdat het wereld niveau op deze vissoort zo extreem hoog is zie je ook dat dit de grondlegger is van vele manieren van vissen die momenteel bij ons ook populair zijn. Innovatie en de custom bait wereld is indrukwekkend mede 1 van de redenen dat we met  Neptune Fishing zijn begonnen.

Mooie-black-bass-vangst

“Een vis van extremen”

Denk je dat de black bass enigszins te vergelijken is met onze baarzen in Nederland? Waarin zitten de grote verschillen denk je?

Ja en Nee, als eerste is het een klein beetje te vergelijken met onze baars. Opportunistisch en sterk voor zijn formaat. De amerikanen zeggen dan ook pound by pound the strongest fish. Ook qua schuiltplaats lijkt de Bass en onze baars wellicht wel wat op elkaar. Structuur en schuilplaatsen voor een hinderlaag is iets waar ze beide van houden.

Zoals ik al zei zie ik de Blackbass meer van extremen, zowel in goede zin als in slechte. Je kent vast van die baarsdagen dat niets schijnt te werken. Nou ik heb wel eens zo hele week zo op blackbass gehad. Waarbij je ze letterlijk zag liggen en waarbij ze elk aas compleet negerde. Het verschil in trilling en kleur vind ik absurd. Meerdere momenten gehad dat de kleinste verandering hier een doorslag in gaf. Ook het paai gedrag is compleet anders. Een Bass heeft net zoals een snoekbaars een nest. Met een zeer passief / agressief gedrag. Ook heb ik het idee dat de Bass nog veel meer een zichtjager is. Ik kan mij meerdere momenten herinneren waarbij het aas nog voor landing uit de lucht werd gegrepen.

Frank-en-huib-black-bass

Welke drie technieken zijn voor jou favoriet?

Nummer 1.
Is simpel maar gelijk het lastigst: topwater denk hierbij naast de juiste plek aan, tijdstip, de zon, de wind, het juiste aas in de juiste kleur. Het is lastig maar een blowup van het oppervlakte water is echt spannend.

Nummer 2
Powerfishing. Denk hierbij aan chatterbaits en crankbaits. Ik vind het heerlijk om een hele dag oevers uit te gooien vanaf een boot. Niets mooiers dan de kant te lezen en op de verwachte plek een aanbeet te krijgen. Ook hier zijn details belangrijk. We maken vaak onze eigen softbait trailers. Zodat we hier de juiste kleur van het moment zelf maken.

Nummer 3.
Finesse, denk aan ned rig, wacky rig, neko rig. Soms is hoe gewichtlozer hoe beter, bij daling wordt je aas gepakt. Dit zie je aan het lopen van je lijn.

zelfgemaakt-aas

Neptune Fishing handgemaakte aas

deze kleur is geïnspirieerd op een libelle die in spanje actief is

Welke tijd van het jaar ga je het liefste op black bass vissen en waarom?

Nou deze kan ik tweeledig antwoorden. Elk moment van het jaar is een mooi moment om te vissen. Echter qua weer ga ik graag in het voorjaar (gesloten tijd) en in het najaar. Dit omdat het in het binnenland van spanje extreem heet is in de zomer. qua weer heb ik dikwijls een bonus zomer weekje als ik in het voor of najaar ga. Heerlijk vissen in je korte broek. Uiteindelijk is mijn grootste motivatie om een heerlijke week te hebben. En is vangen een leuke “bijvangst”.


Echter voor records (ja want Bass weeg je in plaats van meten) is pre-spawn (voor de paai) de beste tijd. Hier zijn alle vissen op hun zwaarste gewicht. boven de 2 kilo is een hele mooie vis maar een uitschieter naar 3 kilo is zeker mogelijk.

black-bass-wegen
black-bass-wegen

Wat zou je nummer één tip zijn voor iemand die voor het aller eerst op black bass vist?

Mijn nummer 1 tip is: Huur een gids. Een gids die is voorzien van het goede materiaal en een goede boot. Het kan soms echt lastig zijn en dan is een gids het stukje kennis investering die elke cent waard is. Er zijn veel goede gidsen in het gebied. Wij zijn jaren terug eens met Bastien Nicolay geweest. Inmiddels mogen we hem een vriend noemen en gaan we jaarlijks met elkaar op pad. Bastien is 1 van de gidsen die alle meren op zijn duimpje kent en hier ook 365 dagen per jaar vist. Mede door zijn kennis won Mike Laconelli (Ike) samen met hem de grootsteBass toernooi van Europa. (lees hiervoor het roofmeister artikel even terug) 

Check onze webshop, voor het meest unieke roofvisaas!