Duurzaam vissen

Het is je vast niet ontgaan: Nederland wordt steeds populairder onder roofvissers. De vele mooie viswateren, goed beleid en het veranderende klimaat hebben een positieve invloed op de visstand. Door deze populariteit ontwikkelt ons land zich tot viscentrum van Europa voor snoek, snoekbaars en baars. Niet verrassend dus dat et regelmatig records sneuvelen in Nederland. Denk bijvoorbeeld aan het snoekrecord uit oktober ’20 dat momenteel op 138 cm staat, of die van de grootste snoekbaars van 106cm uit februari van hetzelde jaar. Ook het baars record is in januari aangescherpt tot 56 cm. Het was overigens een Duitse baarsfanaat die dit record neerzette, hij kwam vanwege het mooie bestand aan zeer grote baarzen. Een mooi compliment voor ons roofvissers in Nederland, maar deze populariteit vormt ook een bedreiging voor ons viswater, en dat vraagt om actie!

duurzaam-vissen

We willen records blijven breken, jij ook?

Wist je dat we met sportvissen jaarlijks zo’n 30 ton aan lood in het water achterlaten? Dat is een enorme hoeveelheid giftig metaal dat een bedreiging vormt voor mens en dier. Nu wil ik hier niet te boek staan als Greenpeace Rainbow Warrior, maar schrikken doe ik hier wel van. Dit probleem is intussen algemeen bekend bij de overheid en bij sportvisserij Nederland. Onze verwachting is dat de nieuwe regelgeving het gebruik van lood snel in de ban zal doen. Omdat lood de goedkoopste oplossing is om iets drijvend naar de bodem te krijgen, het zich makkelijk laat bewerken en een grote soortelijke dichtheid heeft, blijft het tot dusver veelgebruikt. Allemaal redenen waardoor men (nog) niet overstapt op alternatieve, niet schadelijke materialen. Maar wij wel, we gebruiken een duurzamer én beter alternatief: Tungsten.

Doeltreffender en toch milieuvriendelijker

Tungsten leent zich eigenlijk veel beter voor het roofvissen dan lood. Dit komt omdat de massadichtheid  hoger is dan van lood. Simpel gezegd betekent dit dat je veel minder nodig hebt voor hetzelfde gewicht. En dit heeft niet alleen een positief effect op de natuur, het vist ook een stuk beter! Het zorgt namelijk voor minder zichtbaarheid en minder weerstand onderwater. Ook de hardheid van tungsten is veel hoger dan van lood. Door de hardheid van het materiaal voel ik veel beter hoe de bodemstructuur is. Een zeer belangrijk gegeven om een goede stek te vinden. Sinds ik alleen met tungsten vis kan dit vooral op een taaie dag het verschil maken. Tungsten is echter schaarser dan lood, met hogere prijzen tot gevolg. Een ander nadeel is dat tungsten zich veel lastiger laat bewerken door de hardheid en een hoog smeltpunt. Deze nadelen zorgt ervoor dat het gebruik van tungsten een stuk duurder is en vandaar dat de A-fabrikanten tungsten liever mijden. Door de beperkte beschikbaarheid in de winkels dringen de voordelen nog niet door tot de sportwereld. Wij geloven hierin het verschil te kunnen maken.

Bewuster vissen, minder afval

Dan iets anders waar ik me geregeld over verbaas. Zoals vele fanatiekelingen koop ik geregeld wat nieuws bij de bekende A-merken. Vaak gaat dit in wat grotere aantallen i.p.v. een enkel zakje. Wat mij opvalt, nadat ik klaar ben met het uitpakken van mijn nieuwe spullen, is dat de hoeveelheid afval tot wel drie maal groter is dan bij het normale boodschappen doen. Een groot gedeelte van dit afval is niet functioneel en niet  recyclebaar. Ook hier ben ik echt niet roomser dan de paus maar het is wel zo erg dat het mij gewoon opvalt. Ik vind dat dit niet kan en daarom doen wij het anders!

Grote vissen zijn de toekomst

Het doet mij pijn wanneer ik viscollega’s, weliswaar volgens de regels, grote vissen mee zie nemen. Pasgeleden nog zag ik iemand zeer trots een snoekbaars van 96 cm fileren. Op zo’n moment kan ik mijn mond niet kan houden, dus ik probeer vriendelijk uit te leggen dat deze vis door zijn grootte echt niet lekker smaakt en hij beter maatse vis tussen de 42 en 60 cm kan meenemen. Nog belangrijker voor mij was om hem te vertellen, een korte les biologie, dat juist dit de vis is die zorgt voor een goede visstand. Hoe groter de vis, des te meer eitjes, des te meer nageslacht! In de sportvisserij moet er m.i. in ieders belang, naast een ondergrens ook een bovengrens worden ingesteld. Wij nemen zelf nooit vis mee naar huis en “catch and release” is hoe wij vissen.

Kortom, met voor iedereen duidelijke richtlijnen valt er met name aan de basis nog veel te verbeteren. Het zou mooi zou zijn als een beginnende sportvisser wegwijs kan worden gemaakt door iemand met de nodige ervaring wat betreft regelgeving, vistechniek en visethiek. En zeg nou zelf, een beginner aldoende wegwijs maken kan net zo leuk zijn als het breken van een record.

catch-and-release

Neptune Fishing, wat kan je van ons verwachten?

We kunnen natuurlijk wachten tot men de regels verder aangescherpt. Maar dat is niet onze insteek en we hopen ook niet die van jou. Het is cliché, maar waar: een betere wereld begint bij onszelf. Bij het neerzetten van dit merk hebben Frank en ik ons voorgenomen voor kwaliteit te gaan en zo min mogelijk compromissen te sluiten. Het begint al met het geven van een goed voorbeeld.

Concreet betekent dit:

  • Wij zoveel mogelijk gebruik maken van Eco-verpakkingsmaterialen. 
  • Wij onze leveranciers stimuleren zoveel mogelijk ecologisch verantwoord te ondernemen door b.v. zo veel mogelijk loodvervangers te gebruiken.
  • Dat je bij ons hoogwaardige materialen kan verwachten, zoals tungsten.
  • Dat wij langs de waterkant het goede voorbeeld geven.
  • Dat we iedere vis die we vangen terugzetten voor de volgende visser en het visnageslacht.
  • Dat we bij willen dragen aan de duurzaamheidsbewustwording in de viswereld.

Laten we er samen voor zorgen dat we records blijven breken, ook in de toekomst! Tight Lines!

serieus-visaas

De Mystery Box voor de roofvisser

We zijn steeds op zoek naar exclusief kunstaas, dat in kleine hoeveelheden wordt gemaakt. Daarom onze Mystery Box. Een assortiment waarmee ook jij kunt genieten van dit bijzonder visaas. Een cadeau aan jezelf of aan een ander.

Laat je eens verrassen! Verwen jezelf! Vis eens outside the box!