Jerkbait – Tips & Tricks 

In onze Mystery Box zit natuurlijk een jerkbait. De jerkbait is niet alleen mooi om te zien, maar ook nog eens kunstaas waarmee je goed vangt. Niet iedereen heeft viservaring met jerkbait, dus het leek ons zinvol om hier wat meer uitleg over te geven.

Jerkbait-tips-en-tricks

Jerkbait, kunstaas voor alle seizoenen

De Jerkbait is het kunstaas voor alle seizoenen. In de winter kun je de jerkbait laten zinken en er tergend langzaam mee vissen. In de zomer kun je met een snelle walk-the-dog actie aan het wateroppervlakte vissen. Verder varieer je de snelheid afhankelijk van de dag en omstandigheden. De onvoorspelbare actie van een goed geviste jerkbait is iets wat de snoek niet kan weerstaan.

Als je vist met jerkbait bepaal jij de actie

Een Jerkbait geeft van zichzelf weinig actie. Alhoewel je hem kunt binnenvissen zoals bijvoorbeeld een Spinner- of Crankbait, is hij effectiever als je met een “jerk” actie, een korte ruk, vist. Het is belangrijk om te weten, dat je alle energie van deze korte ruk naar het kunstaas wilt sturen. Een slappe hengel met nylon lijn op de molen zal dus niet goed werken, omdat alle energie onderweg verloren zal gaan in het buigen van de hengel en het rekken van de lijn.

Vis met een stugge hengel

Als je met een flinke jerkbait vist, dan is het noodzakelijk om een stugge hengel te hebben. Men spreekt dan over een Medium-Hard (MH) of Hard (H) actie. Het is ook prettig als de hengel vrij kort is, omdat je in veel gevallen met de hengeltop naar beneden wil “jerken”. Een lange hengel zou het water of de kant kunnen raken. Mijn advies is dan ook om een hengel te kopen, die een lengte van ongeveer 2 meter heeft.

Zelf vis ik graag met een reel of baitcaster, die een langzame inhaalsnelheid heeft. Daardoor kan ik bij iedere ruk een korte draaibeweging maken, zonder dat ik meteen een meter lijn binnenhaal. Vaak wil je de jerkbait traag binnenvissen en dan werkt dit goed. Als je geen reel hebt of er niet goed mee overweg kunt, dan is een molen natuurlijk ook prima. Mijn reel heeft een inhaalsnelheid van 5.3:1, wat ongeveer gelijk is aan 66cm per draai.

Gebruik de juiste lijn

Als lijn ga ik zonder twijfel voor gevlochten lijn / braid. Deze heeft geen noemenswaardige rek, waardoor je perfect contact blijft houden met het aas. Tevens voel je iedere aanbeet direct.

Als laatste de onderlijn. Hierover verschillen de meningen nogal. Er zijn natuurlijk veel mogelijkheden met titanium, staal, fluorocarbon of zelfs een jerkbaitstang. Zelf vis ik met een relatief korte en dikke fluorocarbon onderlijn. Denk hierbij aan ongeveer 20 cm van 80 lbs lijn, zoals bijvoorbeeld de Berkley Big Game Fluorocarbon Leader. Staal is wat mij betreft te slap, maar titanium is prima (wel duur) en ook een jerkbaitstang werkt goed.

serieus-visaas

De Mystery Box voor de roofvisser

We zijn steeds op zoek naar exclusief kunstaas, dat in kleine hoeveelheden wordt gemaakt. Daarom onze Mystery Box. Een assortiment waarmee ook jij kunt genieten van dit bijzonder visaas. Een cadeau aan jezelf of aan een ander.

Laat je eens verrassen! Verwen jezelf! Vis eens outside the box!