Kunstaas voor de snoek

Wat is nou het beste kunstaas voor de snoek? Daar kan je geen eenduidig antwoord op geven. Het kunstaas wat je gebruikt is afhankelijk van de wijze van vissen, het viswater maar vooral ook het seizoen. We helpen je hier graag op weg met wat basics over snoekvissen en welk kunstaas wanneer het beste past.

beste-kunstaas-voor-de-snoek

Het hele jaar door vissen op snoek

Snoeken zijn het hele jaar actief. Dit is een van de redenen dat snoekvissen in de winter zo populair is. Witvis en karpers laten zich moeilijk vangen en je ziet dat ook deze vissers zich soms bekeren tot het roofvissen gedurende de winter. Maar de snoek is eigenlijk het hele jaar door wel te vangen. Om hier succesvol in te zijn is het wel van belang te begrijpen waar je de snoek tijdens de seizoenen kan vinden en met welk aas je de meeste kans maakt. De keuze is namelijk enorm! Denk hierbij aan aas soort, aas grote, toegepaste vistechniek, de diepte van het water en zelfs het moment van de dag. Het blijft vissen en op het juiste moment op de goede plek zijn kan een succesvolle dag onvergetelijk maken. Dit is geen exacte wetenschap maar er zijn wel een aantal basiselementen waardoor je de kansen kunnen vergroten. Ikzelf vergelijk vissen graag als het leggen van een puzzel. Elke keer is hij weer anders, echter doe je dit regelmatig en secuur dan gaat het leggen steeds sneller. Bij een puzzel is het belangrijk om bij de rand te beginnen. Voor snoeken betekent dit het verdiepen in het gedrag van de snoek. Online zijn er veel kennisdocumenten beschikbaar en er zijn mooie boeken over geschreven. Verdiepen in het gedrag van de snoek zal je belonen met eerder de juiste keuzes maken.  Wij hebben geen geheimen en delen maar al te graag wat van onze kennis over aas, stek keuze en de verschillende seizoenen.

De snoek in de lente

Op het moment dat ik dit schrijf hebben we de eerste dag van boven de 15 graden weer achter ons. Het is maart en we zitten vlak voor het sluiten van het seizoen. Niet alleen de futen en eenden krijgen lente kriebels. Ook ik geniet van de eerste dagen vissen zonder koude handen.  Wel staat de gesloten periode voor de deur en zullen er nog maar weinig visuren gemaakt worden tot die laatste zaterdag van mei.

kunstaas-snoek-in-de-lente

De snoek wil voortplanten

Net zoals de watervogels denkt de snoek tijdens het begin van de lente aan voortplanting. En ze doet dit als één van de eerste vissen. Het schijnt dat de water tempratuur hier van grote invloed is. Ergens tussen de 3°C en 14°C leggen de dames hun eieren. De grote snoeken als eerste. De water tempratuur stijgt en anders word door de natuur de paai nog even uitgesteld om het nageslacht een goede kans te geven. Je kan je voorstellen dat het grootte van het water hier invloed op heeft. Zo kan in februari een stadpark vijver al snel boven de 10°C komen, terwijl een diepe zandafgraving bij een rivier nog maar amper 2°C is.

Vissen bij paaigebieden

De paaigebieden bestaan uit ondiep water en vaak met vegetatie zoals bijvoorbeeld ondergelopen grasvelden en rietkragen. Mannetjes zijn over het algemeen de kleinere vissen en zijn in deze gebieden als eerste aanwezig.  Ze wachten ongeduldig op de dames die vanuit dieper water komen en het ritme bepalen.  De grote dames als eerste en deze zullen vaak vergezeld worden door 2 of 3 kleinere heren.

De conclusie is dat we ondiep vissen in meestal maar 1 meter water op stekken in de buurt van mogelijke paaigebieden met dieper water nabij. Een stijl aflopend talud vlakbij een ondiepe plaat is een voorbeeld vaan zo’n mogelijke hotspots. Het meten van de watertemperatuur, een waterkaart en goed lezen van de natuur zullen je kansen vergroten om de juiste plek te vinden.

Het beste kunstaas voor de snoek in de lente

Oké, we weten nu dat de snoek zich hoogstwaarschijnlijk ondiep begeeft. Natuurlijk word er tussen al die hormonen door wel eens wat gegeten. We passen hierop ons aas aan en starten in eerste instantie met aas dat maximaal 1 meter diep gaat.  Wat ook een belangrijk feit is dat de natuurlijke aasvis die in grote getallen aanwezig is momenteel tussen de 6 en 9 cm is. Je hoeft dus niet persé supergroot te vissen om een snoek te verleiden. Vind je een school aasvis met behulp van bijvoorbeeld een fishfinder, dan is er een grote kans dat de snoek in de buurt ligt. Doordat we ondiep vissen gaat mijn voorkeur meestal uit naar aas zonder lip, niet te zwaar en met een natuurlijke actie. Denk hierbij aan swimbaits, gewichtloze shads of jerkbaits. Hieronder een 2-tal toppers die je bij ons zeker in de tacklebox zult vinden.

jerkbait-kunstaas-snoek

Evil Twin uit de Neptune Fishing  Mysterybox

snoek-shad-18cm

Snoekbaars 18 cm shad uit de Pike expert box

Snoek vissen in de zomer

Aan het einde van de lente kun je de snoek nog wel rond de paaigebieden vinden, maar op een zeker moment verspreiden de snoeken zich overal. Dit is vaak een van de meest uitdagende periodes om snoek te vinden, Ik geloof dan ook dat hier het spreekwoord vandaan komt “snoeken is zoeken”.  Vaak is de snoek maar gedurende een korte periode echt goed te vangen. De kansen zijn vaak het grootst in de vroege ochtend en aan het einde van de dag. Dit zijn de momenten dat de snoek vaak de ondieptes even opzoekt om op te warmen en op zoek te gaan naar een gemakkelijke prooi.

De snoek is een hinderlaag kampioen. Met de plantengroei die nu grootse vormen aanneemt zijn plantenbedden nabij dieper water het proberen waard. Na het middaguur trekt de snoek zich vaak terug naar dieper kouder water.

Snoek vissen bij hoge watertemperatuur

Let op! Als de watertemperatuur boven de 20 °C komt dan is het vaak beter om de snoek met rust te laten. Doordat er minder zuurstof in het water zit is de snoek erg kwetsbaar voor een groot gevecht. Zoals jullie wellicht wel weten staan we bij Neptune Fishing voor duurzaam vissen. Wij vissen dan niet op snoek maar gaan op zoek naar andere roofvis soorten die hier beter tegen kunnen. Denk hierbij aan baarzen, snoekbaarzen en natuurlijk ook roofblei.

Het beste aas voor snoek in de zomer

De conclusie is eigenlijk dat we de zomerdagen in twee situaties kunnen verdelen.

Vis de ochtend en avond op wat ondieper water. De voorkeur hier gaat uit naar wat kleiner aas dat ondiep zwemt.  Probeer ook eens een oppervlakte kunstaas. Niet altijd even gemakkelijk om mee te vissen, maar wel garantie voor spectaculaire schrik momenten met snoek en roofblei. In de omgeving van waterplanten is het zeker aan te raden om weedless te vissen en zo je kansen te vergroten. Ik doe dit graag met een onverzwaarde shad met grote EWG wormhaken. Ook kun je nu goed met spinnerbaits vissen.

Wanneer je de snoek na het middaguur wilt vinden kun je beter met dieper lopend, groter aas vissen. Denk hierbij aan pluggen en shads groter dan 15 cm. Hieronder voorbeelden van het aas wat wij graag gebruiken in deze tijd van het jaar.

baars-kunstaas-voor-snoekvissen

Real Baars shad 14 cm

(Pike Expert Box)

(ochtend en avond ondieper water)

kunstaas-shad25cm-snoek

Neptune Fishing Black Beauty 25 cm Shad

(Pike Expert Box)

(overdag in dieper water)

Snoek vissen in de herfst

Zonder twijfel de meest productiefste tijd van het jaar voor het vissen op snoek. Doordat de snoek zich voorbereid om de winter goed door te komen propt hij zich vol wanneer hij de kans krijgt. Ook koelt het water af en sterven de planten langzaam af. De aasvis krijgt minder schuilplaatsen en de snoek komt steeds meer in het voordeel. Dit maakt het vissen nabij waterplanten effectief. Snoek ligt graag tussen de waterplanten in een hinderlaag, wachtend op aasvis wat op zoek is naar een veilige plek in dieper water. Van ondiep naar diep vissen is hier vaak een goede strategie. Ook zijn de plekken waar vis passeert zoals havens, bruggen en versmallingen vaak zeer productieve stekken. Veel verplaatsen en stekken snel en agressief vissen helpt je om productiever te zijn, zeker omdat de snoek nu minder selectief is. Vanuit de boot trollen kan soms helpen snel en veel water af te vissen.

Het beste kunstaas voor de snoek in de herfst

Aangezien de snoek hongerig is en zich voorbereid op de wintermaanden, is nu groot aas aan te raden.  Pluggen, spinnerbaits en shads van groot formaat zijn hebben de voorkeur. Het spelen met diepte kan hierin ook helpen. Je zal verstelt staan dat je in deze tijd niet snel te groot vist.

Huib-blij-met-zijn-snoek

Vissen naar snoek in de winter

De snoek houdt zich in de winter vooral rustig en zoekt een rustige plek met beschutting. Dit kan op een meter water maar ook dieper.  De snoek maakt in deze fase telkens de afweging tussen energie bewaren of jagen op een gemakkelijke maaltijd die iets oplevert. Hij is dus niet snel te verleiden. Vaak kan je de snoek vinden waar je de witvis kan vinden. Hij is hier in de buurt om een gemakkelijke hap zoals een dode vis te scoren. Havens en diepere gaten vol witvis zijn hier mooie plekken. Vaak liggen hier meerdere passieve snoeken bij elkaar in de buurt.

Het beste kunstaas voor snoek in de winter

We weten nu dat de snoek passief is en niet snel een energie investering zal doen. Je kan dus gerust het aas met een snelle actie thuis laten. Veel snoekvissers, maar ook karpervisssers, schakelen in deze periode over op het zo genoemde dood aas vissen. Dit is een passieve manier van vissen waarbij je een dode vis aanbied op de bodem of onder een dobber.  Zeer effectief maar je moet er wel van houden.

Onze voorkeur gaat uit naar het traag vissen van kunstaas. De absolute favorieten zijn jerkbaits en streamers in deze periode. De eerder getoonde Evil Twin zit standaard in onze tas. Ook is er een andere jerkbait die wij steevast mee hebben, deze noemen wij de Green Machine en komt uit de allround predator box.

snoek-kunstaas-green-machine

Conclusie

Het voorspellen van het gedrag van de snoek blijft toch een hele kunst. Het leuke is dat vissen zich niet altijd voorspelbaar gedragen en dit continue aanpassen betekent. Je bent in dit spel nooit uitgeleerd en zijn er veel vistechnieken die je hierbij kunnen helpen. Vliegvissen, jerkbaiten, trollen, enz. zijn allemaal verschillende specialismen met hun eigen kwaliteiten, die weer in te zetten zijn naar persoonlijke voorkeur.  Ik durf dan ook te zeggen dat ik nog altijd bijleer en steeds meer waardering krijg voor de verschillende seizoenen.

Voortbordurend op je kennis denk je dat je het door hebt, maar dan kom je tot de conclusie dat er geen enkele visdag hetzelfde is. Kortom; het heet VISSEN en niet VANGEN…

Tight Lines

serieus-visaas

De kunstaas box voor de snoek!

Wil jij succesvol kunstaas voor de snoek? Check dan onze Pike Expert Box. Een geweldige box met een selectie van zacht kunstaas waar de snoek dol op is.

Zo goed dat deze box komt met vangstgarantie. (Mits je natuurlijk kunt vissen 🙂 )