Wij verklaren de oorlog aan plastic!

Over Vang5 en Single Use Plastics in de sportvisserij.

Stoor jij je ook aan vissers die overal afval achterlaten? Wij zijn de lege flesjes bier, blikjes red bull, plastic zakken, kapotte stoelen, verpakkingsmaterialen van eten, maar ook van hengelsportartikelen, wel beu. Voor ons is vissen ook een moment van even terugtrekken in de natuur en als we dan omgeven wordt door rotzooi, dan verpest dat de ervaring en slaat plezier om in irritatie.

plastic-sportvisserij

Vang5

Er is een goed initiatief van Sportvisserij Nederland dat Vang5 heet, waarin iedereen wordt gevraagd om minimaal 5 stukjes afval (meer is natuurlijk beter) rond de stek op te ruimen. Een schoonmaak set met onder meer handschoenen, een opvouwbare grijper en twee rollen gerecyclede vuilniszakken zijn te bestellen voor slechts €20 inclusief verzenden. Kijk eens op de website van Sportvisserij Nederland voor meer informatie.

vang5-campagne-sportvisserij-nederland

Foto: Sportvisserij Nederland

Terugdringen Singel Use Plastics

De verantwoordelijkheid ligt natuurlijk bij de vervuilers, maar een andere manier om dit probleem te verminderen is om de hoeveelheid verpakkingsmaterialen en plastic goederen die slechtst eenmalig gebruikt worden terug te dringen.

Zodoende is er op 3 juli 2021 een Europees Richtlijn met betrekking tot de zogenaamde Single Use Plastics (SUP) in effect gegaan. Het objectief van deze richtlijn is om het negatieve effect van plastic in het milieu aan te pakken. Veel verpakkingsmaterialen en plastic voorwerpen zijn slechts geschikt voor eenmalig gebruik en komen helaas nog veel te vaak in de natuur terecht.

De richtlijn met de pakkende naam “Directive (EU) 2019/904 of the European Parliament and of the Council of 5 June 2019 on the reduction of the impact of certain plastic products on the environment” beschrijft welke producten er vanaf nu niet meer verkocht of verspreid mogen worden. Dit is onderdeel van de strategie en het actie plan van de Europese Unie voor wat betreft de circulaire economie.

Hieronder vallen de volgende producten:

  • Wattenstaafjes
  • Wegwerp borden, bestek, rietjes en roerstaven
  • Ballonnen en de plastic stokjes voor ballonnen
  • Voedsel verpakkingen
  • Plastic bekers voor drinkwaren (bijvoorbeeld, koffie of thee bekertjes)
  • Plastic drinkflessen zoals flesjes water, ijsthee, frisdranken, enz.
  • Sigarettenpeuken
  • Plastic zakken
  • Verpakkingsmateriaal
  • Natte doekjes en WC doekjes

Door de invoering van deze maatregelen wil men het bewustzijn van consumenten verhogen. Ook worden ontwerpen van producten aangepast zoals bijvoorbeeld het vastmaken van een dopje aan een fles, zodat deze niet los weggegooid kan worden. Er komen labels op producten die klanten waarschuwen over de gevaren en risico’s voor het milieu die de producten veroorzaken, enz.

Het doel is een scheiding van 77% voor plastic flessen in 2025 en 90% in 2029. Verder doelt men op het verwerken van 25% gerecycled plastic in PET flessen vanaf 2025 en 30% in alle plastic flessen vanaf 2030.

Plastic in de sportvisserij

Ook in de sportvisserij wordt er helaas nog veelvuldig gebruik gemaakt van eenmalig bruikbare verpakkingen. In het blog “Duurzaam Vissen” op onze website zijn we hier al eens kort op ingegaan.

Bij Neptune Fishing werken wij samen met onze leveranciers om het gebruik van plastic te verminderen of helemaal uit te sluiten. Over het algemeen zijn al onze plastic verpakkingen biologisch afbreekbaar, dan wel herbruikbaar. In het zeldzame geval dat wij een plastic verpakking toevoegen dan is dat omdat onze leverancier nog geen alternatief heeft.

Zo gebruiken wij in onze Mystery Box of andere kunstaasdozen dus ook geen geperste of gegoten mal voor de artikelen. Het voegt niets toe aan de kwaliteit van het product en verdwijnt bij iedereen direct in de afvalbak. Natuurlijk ziet het er mooi uit als alles netjes georganiseerd in de doos zit, maar bij Neptune Fishing vinden wij dat de planeet voorgaat.

plastic-verpakkingen-sportvissen

Foto: Westin

Het kan altijd beter

Natuurlijk kunnen ook wij nog stappen maken in het verduurzamen van onze onderneming en de artikelen die wij te koop aan bieden. Mocht je ideeën hierover hebben of gewoon even van gedachten willen wisselen, dan horen wij dat graag en kun je ons bereiken via deze email: info@neptunefishing.nl

serieus-visaas

De Mystery Box voor de roofvisser

We zijn steeds op zoek naar exclusief kunstaas, dat in kleine hoeveelheden wordt gemaakt. Daarom onze Mystery Box. Een assortiment waarmee ook jij kunt genieten van dit bijzonder visaas. Een cadeau aan jezelf of aan een ander.

Laat je eens verrassen! Verwen jezelf! Vis eens outside the box!