Carolina rig en andere montages

Huib was er van overtuigd dat dit was het geheime wapen was waarmee we de ene na de andere 40 cm plus baars zouden vangen. Het was de Carolina rig. Er moest natuurlijk meteen een nieuwe hengel komen, want de drop-shot hengel was te kort, de verticaal hengel had niet de juiste actie en de spin-hengel … nou ja, je herkent het misschien wel. De eerste vis op de C-rig was overigens een baars van 47 cm. Maar hoe zit dat nu met al die verschillende montages?

vissen-met-carolina-rig

Bass Fishing

De meeste montages komen uit het Amerikaanse Bass Fishing en worden in Nederland toegepast voor het vissen op baars. Bass is geen baars, maar blijkbaar hebben ze genoeg overeenkomsten als het om aas en presentatie aan komt. Zo kennen we de Texas, Carolina, Drop-shot, Wacky of Neko, Cheburashka (Chebu voor vrienden), Tokyo, Ned en Jika rig. Wellicht zijn er nog meer maar als je ze hier niet mee kunt vangen dan ligt het toch echt aan jou.

Wij vissen overigens alleen nog maar met lood alternatieven en vooral met tungsten. Zie ons blog over duurzaam sportvissen.

Texas Rig

Ik heb een paar jaar in de VS gewoond en daar heb ik het geluk gehad dat ik met een aantal Pro’s van het Bass Pro Circuit heb mogen vissen. De nummer 1 montage daar was en is de Texas rig. Er zijn twee mogelijkheden: je gebruikt of een haak met geïntegreerde lood- dan wel tungstenkop, of je schuift een los tungstengewichtje, de zogenaamde bullet weight, over de lijn. De haak die hierbij hoort is een zogenaamde offset hook. De grootte van de haak is natuurlijk afhankelijk van het aas en het gewicht van de bullet weight, afhankelijk van de diepte van het water en mogelijke begroeiing en stroming. Maar over het algemeen is dit redelijk subtiele visserij en kom je met een gram of 10 wel weg. Zorg dat je de punt van de haak strak tegen de rug van het aas rijgt en het liefst nog even de punt verbergen onder een vliesje aas. Zo kun je moeiteloos door het fonteinkruid of andere waterplanten vissen. Meestal werp je deze montage naar de kant en je vist met kleine sprongetjes het talud af, of op, als je een kantvisser bent. Het is ook een goede montage om naar structuur te werpen, dus een grote steen, een gezonken boom of wat dan ook. Door kleine tikjes op de top te geven kun je de interessante plekjes secuur afvissen.

Texas-rig

Carolina rig

Terug van weggeweest. In de VS visten we met de Carolina rig op Walleye, een soort snoekbaars. Aan de hoofdlijn een tungsten bullet weight, dan een plastic kraal (glas breekt met tungsten) en een kleine wartel. Dan een onderlijn van minimaal 50 cm met aan het einde de haak. Voor Walleye visten we destijds met wormen en lieten de boot een lange drift maken. Gewoon contact houden met de bodem en wachten op een aanbeet. Hier in Nederland vissen we de Carolina rig meestal vanaf de kant tijdens het struinen en werpen we de montage. Laat de Carolina rig helemaal afzinken en eenmaal op de bodem wil je met korte tikjes of een sleep-beweging, het aas terughalen. Met een kreeft- of creature-imitatie werkt het terugtikken beter, zeker als er mosselbankjes onder water liggen of stenen. Vis je op een zanderig bodem is de sleepbeweging prettig omdat je continue contact met het aas hebt. Het aas (met haak) moet drijven of zeer langzaam zinken zodat het eigenlijk gewichtsloos door het water zweeft. Onweerstaanbaar voor iedere roofvis. Zelf heb ik er nog wel eens last van dat de bullet weight tijdens de inworp naar boven schuift en om dit tegen te gaan zet ik een rubber stoppertje op de lijn, zo’n 20 cm van de wartel.

carolina-rig

Ned rig

Ik was samen met een vismaatje op een meer in Kansas aan het vissen en toen raakten we aan de praat met twee old-timers. De mannen, beiden in de tachtig, hadden de hele ochtend vis na vis gevangen, terwijl wij het moesten doen met een enkel visje. Ze visten met een micro-jig die een soort champignonvorm had, in tegenstelling tot de meer bekende ronde of ovale bal, en een afgeknipte worm waar bijna geen actie in zat. Een zeer subtiele visserij die ze geperfectioneerd hadden. Tegenwoordig heet het de Ned rig. Tungsten is ideaal omdat je het geheel een beetje compact wilt houden. Dit is voor de echte finesse vissers met 3.5 en 5 gram tungsten Ned rigs. Werkt ook goed in combinatie met een imitatie kreeftje, vooral als het floating is, zodat hij onder water rechtop staat. Dan rustig binnenvissen met korte tikjes. Geen baars of snoekbaars die dit kan weerstaan.

Ned-rig-vissen

Dropshot

Nee, niet dat lekkere drankje, maar een goede techniek om roofvis te vangen. Als je eenmaal de haak goed op de lijn hebt zitten (zie blog over knopen), dan hoeft er alleen nog maar een dropshotgewicht aan de lijn. Meestal vissen wij dropshot vanaf een traag driftende boot, dus eigenlijk een beetje diagonaal. Dan heb je wat meer gewicht nodig en moet je de lengte tussen het gewicht en de haak wat vergroten. Vis je statisch en recht onder je, dan kun je met wat minder gewicht af. Vis je vanaf de kant en moet je inwerpen, dan vis je dus ook diagonaal. Het voordeel met de dropshot techniek is dat je snel van gewicht kunt wisselen en de lengte tussen gewicht en aas kunt aanpassen. Ikzelf ben fan van de zogenaamde pencil weights. Deze staan rechtop op de bodem en als je de top van de hengel wat laat zakken vallen ze om, wat dan weer wat actie in het aas geeft. Er zijn verschillende vormen beschikbaar (rond, druppel, banaan, recht, etc) en het is een beetje puzzelen om uit te vinden welke vorm het beste bij jou past. Als je moet inwerpen zoals met de kantvisserij, kun je beter met de ronde of de druppelvorm vissen. De banaanvorm goed is met een drift en in snel stromend water en de pencil weight werkt goed als je vanuit een (belly)boot recht onder je voeten vist. Deze techniek leent zich uitermate om traag te vissen. Dit kan met schoepstaarten maar ook zeker V-tail shads zijn hier heel geschikt voor. In onze Zander Specilialist Box hebben we een mooi fluor V-tail shad die perfect past bij deze techniek.

drop-shot-rig

Wacky Rig of Neko rig

De laatste jaren vissen we regelmatig in het Spaanse Extremadura op Black Bass of Largemouth Bass en daar is de Wacky rig of Neko rig zeer effectief. In Nederland heb ik er eigenlijk nog niet zo veel mee gevist. Er zijn diverse variaties op deze montage, maar in grove lijnen komt het erop neer dat je gewichtsloos vist met een worm dwars op de haak. Klinkt raar? Vandaar de naam wacky rig (wacky betekend eigenlijk maf of gek). Er zijn speciale haken voor deze visserij maar een dropshothaak werkt meestal wel of een cirkelhaak. Je wilt in ieder geval een relatief korte steel en een flinke boog in de haak. Het aas is vaak niet gemaakt om in het midden en dan ook nog zijdelings gehaakt te worden en gaan daarom snel stuk. Je kunt dit tegengaan door een stukje transparante krimpkous over het aas te schuiven en even voorzichtig met de aansteker te verhitten. Dit geeft wat extra versterking. Een andere manier is het rubber ringetje over het aas schuiven. Je zet de haak dan achter het rubbertje i.p.v. door het aas. Als er wat stroming is of als het water erg diep is kun je eventueel een klein gewichtje toevoegen. Dit kan door middel van zogenaamde needle weights, welke je in de kop van het aas drukt. Je kan ook een klein knijploodje op de lijn zetten, tegen de haak aan. Tegenwoordig zijn er mooie tungsten wacky weights beschikbaar met een oog voor de haak, waardoor alles perfect blijft zitten. Maar: het beste is om zonder verzwaring te vissen en gewoon heel geduldig die worm natuurlijk laten afzinken. Als de lijn strak loopt is het feest! De Gary Yamamoto Senko wormen zijn hiervoor uitermate geschikt. Probeer het eens zou ik zeggen.

neko-rig

Jika en Tokyo Rig

Nu wordt het lastiger, want deze rigs zijn wat minder bekend in Nederland. Simpel gezegd is de Jika rig een soort dropshot rig zonder onderlijn. Dus het gewicht zit direct tegen de haak aan en sleept tijdens het vissen over de grond. Bij de Tokyo rig zit er wat ruimte tussen aas en gewicht door middel van een kort metalen stangetje. Dat zorgt ervoor dat het aas een paar cm boven de grond blijft. Het gewicht is meestal een combinatie van twee tungsten bullet weights die tegen elkaar aan worden gezet zodat ze een druppel vormen. Voordeel van deze techniek is dat je strak over de bodem, dan wel net boven de bodem vist en tijdens het binnenvissen wat beroering van de bodem veroorzaakt. Hierdoor lijkt het op een vluchtend kreeftje of visje en zal het jachtinstinct van de vis geprikkeld worden. Zijn de Ned rig, Carolina rig en de Wacky rig zijn zeer geschikt voor de finesse visserij op die dagen dat de vis traag bijt. Wanneer de vis wel actief is, is bovengenoemde techniek een aanrader! Je kunt deze montages het beste compleet kopen.

neko-rig
tokyo-rig

Cheburaskha rig

Dat is een mond vol, dus al snel afgekort tot de Chebu-rig. Dit is echt een toppertje voor als je shads wilt binnenvissen, zoals een swimbait. De montage bestaat uit een speciaal tungstengewicht met een uitneembare lijn en haakclip. Zo kun je gemakkelijk van haak of gewicht wisselen. Doordat de haak vrij kan bewegen heeft de shad geen weerstand en zal deze nog meer actie vertonen. Ook kan de vis tijdens de dril geen druk op de haak uitoefenen en zo heb je minder lossers. Werkt ook goed voor vertikalen.

Chebu-rig
serieus-visaas

De Mystery Box voor de roofvisser

We zijn steeds op zoek naar exclusief kunstaas, dat in kleine hoeveelheden wordt gemaakt. Daarom onze Mystery Box. Een assortiment waarmee ook jij kunt genieten van dit bijzonder visaas. Een cadeau aan jezelf of aan een ander.

Laat je eens verrassen! Verwen jezelf! Vis eens outside the box!