Vissersknopen

Iedere visser heeft zijn eigen favoriete knopen en ik ga niet beweren dat onderstaande knopen beter zijn dan andere. Het is een kwestie van voorkeur en ervaring door de jaren heen. Ik weet dat ik met koude vingers op een winderige dag wel een goede surgeon’s knoop kan leggen, maar dat de dubbele uni-knoop een uitdaging wordt. Dus soms bepalen de omstandigheden de juiste knoop. Maar één ding is altijd van toepassing! Maak je knoop goed nat voordat je hem aantrekt. Hoe natter, hoe beter. Spuug en zever hem helemaal onder als het moet, je zult er geen spijt van krijgen.

knopen-bij-het-vissen

Palomar knoop

Een van de eenvoudigste knopen en ook nog een van de beste! Of ik nu met mono, braid of fluorocarbon vis, de palomar is mijn basisknoop om even een andere haak, jig of kunstaas eraan te knopen. Zitten er ook nadelen aan de Palomar? Als het kunstaas groot is, moet je wel een hele grote lus maken en dan is het wat minder praktisch. Zeker als er een flinke wind staat en je 2 grote dreggen uit de lijn probeert te houden.

palomarknoop

Palomarknoop

Improved clinch knoop

Deze knoop is waarschijnlijk de meest toegepaste knoop onder vissers. Zelf gebruik ik hem bijvoorbeeld als ik met een carolina rig vis om de wartel vast te maken aan de hoofdlijn. Werkt erg goed met braid, alhoewel sommige nieuwe lijnen zo dun en glad zijn dat de Palomar toch een betere keuze is. Ik gebruik de clinch knoop ook met verticalen. Je kunt deze knoop mooi strak trekken en zo de jighead in de juiste positie fixeren.

clinchknoop

Improved clinch knoop

Rapala knoop

Als je aas vrij moet kunnen bewegen, dan is de Rapala knoop een goede keus. Zeker als je met een wat dikkere lijn vist, dan kan de lijn de actie van het kunstaas beïnvloeden. Ik gebruik deze knoop als ik met balsahout kunstaas vis, omdat dat relatief licht is tov de lijn. Natuurlijk is alle Rapala kunstaas gebaat bij deze set-up. Deze knoop heet natuurlijk niet voor niets zo …

rapala-knoop

Rapalaknoop

Dropshot knoop

Als je net als wij gek bent op dropshot vissen dan, weet je dat de haakpositie op de lijn absoluut perfect moet zijn. Een licht gedraaide haak of een hangende haak kan je hele dag verzieken. Controleer altijd hoe het aas in het water hangt voordat je begint met vissen. Als het niet perfect is, dan loont het wel om de haak er opnieuw aan te zetten of het kunstaas beter te haken.  Van die extra 5 minuten zal je de hele dag profijt hebben. Er zijn verschillende dropshot knopen en die zullen allemaal wel goed zijn, maar ik vis alleen maar met deze. Mits goed uitgevoerd zul je de hele dag vis kunnen vangen zonder je zorgen te maken dat de haak niet meer goed zit. Menig snoek is al gevangen zonder lijnbreuk, omdat je met de dropshot de vist altijd voor in de mond haakt. Begin wel met de haak goed op de lijn te rijgen, want het zou de eerste keer niet zijn dat je de haak eraan zet om erachter te komen dat hij op de kop zit. Tip: knoop anders eerst de haak aan de onderlijn, voordat je de onderlijn vastmaakt aan de hoofdlijn. Lees zeker ook ons rigging blog voor meer informatie over de dropshot.

dropshot-knoop

Drop-shot knoop

Dubbele uni-knoop en dubbele bloedknoop.

Dit is een onderwerp op zich, maar ik zal het zo kort mogelijk houden. Ik denk dat je met drie knopen de meeste situaties wel kunt afdekken. Ten eerste is er de dubbele uni-knoop om bijvoorbeeld twee braid lijnen van ongeveer dezelfde dikte aan elkaar te knopen. Deze knoop werkt ook goed met braid en bijvoorbeeld een mono- of fluororcarbon onderlijn. Zolang de diameter van de lijnen niet te veel afwijken, dan gaat dit goed. Deze knoop kies ik altijd als ik twee lange lijnen met elkaar wil verbinden en de lijn niet door kan rijgen. Een alternatief voor deze knoop is de dubbele bloedknoop.

dubbele-uni-knoop

Dubbele uni knoop

Dubbele bloed knoop

Chirurgenknoop

Als ik snel twee lijnen aan elkaar moet zetten en ik kan één van de twee lijnen doorrijgen, dan ga ik voor de surgeon’s knot. Dit is niet alleen een van de snelste knopen, maar ook nog eens een hele sterke. Ideaal voor het knopen van een fluorocarbon onderlijn aan de hoofdlijn. Klein nadeel van deze knoop is dat de knoop zelf wel wat groot is en niet zo gestroomlijnd als de uni- of bloedknoop.

chirurgenknoop

Chirurgenknoop

Alberto of voorslagknoop

Als laatste de Alberto of voorslagknoop. Deze knoop komt eigenlijk uit het zeevissen, maar is voor het roofvissen zeer geschikt als je met dikke fluorocarbon onderlijnen vist. Wij houden niet van de kant-en-klare onderlijnen met wartels eraan en bevestigen de fluorocarbon direct aan de hoofdlijn met deze voorslagknoop. Deze knoop moet je thuis maken, of buiten op een windstille dag, want het vereist wel wat precisie en je moet de knoop heel langzaam en voorzichtig aantrekken. Eenmaal klaar is het een mooie, strakke gestroomlijnde knoop die je nooit in de steek zal laten. Het aantal keren rondwikkelen is vooral afhankelijk van de dikte van je lijn. Hoe dunner de lijn, hoe vaker je deze moet wikkelen.

Goede knoop is ook duurzaam vissen

Heb profijt van deze knopen. Test je lijn nog eens onder spanning om zeker te weten dat je knoop goed is. Het zou jammer zijn als je je aasje verliest voor jezelf maar ook voor de natuur. Lood in de natuur willen we met zijn allen voorkomen, lees ook onze blog over duurzaam vissen.

Albertoknoop

Alberto- of voorslagknoop

Met dank aan www.abc-sportvissen.be voor het gebruik van de afbeeldingen.

serieus-visaas

De Mystery Box voor de roofvisser

We zijn steeds op zoek naar exclusief kunstaas, dat in kleine hoeveelheden wordt gemaakt. Daarom onze Mystery Box. Een assortiment waarmee ook jij kunt genieten van dit bijzonder visaas. Een cadeau aan jezelf of aan een ander.

Laat je eens verrassen! Verwen jezelf! Vis eens outside the box!